Posted on

Vitajte v Gutenberg editore

Z hôr a tlačiarenských lisov

Cieľom tohto nového editora je jednoduché a príjemné pridávanie bohatého obsahu do WordPressu. Celý tento príspevok sa skladá z kusov obsahu – trochu podobných LEGO tehličkám, s ktorými sa môžete voľne pohybovať a interagovať. Presuňte kurzor a všimnete si, že obrysy jednotlivých blokov sa rozsvietia a získajú šípky. Kliknite na šípky, aby ste rýchlo premiestnili bloky bez toho, aby ste sa museli obávať, že stratíte obsah v procese jeho kopírovania a vkladania.

To čo práve čítate je textový blok, najzákladnejší blok zo všetkých. Textový blok má vlastné ovládacie prvky na voľné presúvanie v príspevku…

… ako napríklad tento, ktorý je zarovnaný napravo.

Nadpisy sú tiež samostatné bloky, ktoré pomáhajú s prehľadom a organizáciou vášho obsahu.

Obrázok hodný tisícov slov

Používanie obrázkov a médií s maximálnou starostlivosťou je hlavným cieľom nového editora. Dúfajme, že bude pre vás pridávania titulkov obrázkov alebo ich používanie na celú šírku omnoho jednoduchšie a robustnejšie ako kedykoľvek predtým.

Beautiful landscape
Ak to vaša téma podporuje, uvidíte “široké” tlačítko na obrázku panela nástrojov. Vyskúšajte to.

Pokúste sa vybrať a odstrániť alebo upraviť titulok obrázku, už nemusíte byť opatrní pri mylnom výbere obrázku alebo iného textu a pokazením prezentácie.

Nástroj Vkladač

Predstavte si, že všetko čo WordPress dokáže bude rýchlo dostupné z jedného miesta v používateľskom rozhraní. Už nemusíte zisťovať HTML tagy, triedy, pamätať si komplikovaný syntax shortcódov. To je myšlienka za vkladačom. Tlačítkom (+), ktoré uvidíte v editore, ktoré vám umožňuje prechádzať všetkými dostupný blokmi a pridávať ich do príspevkov. Pluginy a témy si môžu pridať svoje vlastné bloky, čo otvára všetky možnosti pre ešte bohatšie publikovanie a úpravy.

Vyskúšajte to, môžete objaviť veci, ktoré WordPress už dokáže pridať do vašich príspevkov, o ktorých ste ani netušili. Tu je krátky zoznam toho, čo tu v súčasnosti nájdete:

  • Text & Nadpisy
  • Obrázky & Videá
  • Galérie
  • Vložené prvky, ako Youtube, Tweety, alebo iné WordPress príspevky.
  • Bloky rozloženia, ako tlačítka, Hero obrázky, oddelovače, a pod.
  • A zoznam ako tento, samozrejme 🙂

Vizuálna úprava

Obrovská výhoda blokov spočíva v tom, že ich môžete upraviť na mieste a manipulovať priamo s obsahom. Namiesto toho, aby ste mali polia na úpravu vecí, ako je zdroj citácie alebo text tlačítka, môžete priamo zmeniť obsah. Skúste upraviť nasledujúcu citáciu:

Editor sa bude usilovať o vytvorenie lepšieho zážitku z vytvárania stránok a príspevkov prostredníctvom možnosti jednoduchšieho písania bohatších príspevkov. A má tiež bloky, ktoré uľahčujú to, čo sa dnes musí pracne robiť prostredníctvom shortcódov, vlastného HTML a podobne.

Matt Mullenweg, 2017

Informácie odpovedajúce zdroju citácie sú oddelené textové polia, podobne ako pri titulku obrázku. Štruktúra citácie je tak chránená aj v prípade, že vyberiete, zmeníte alebo zmažete zdroj. Navyše, je vždy ľahké pridať ho späť.

Bloky môžu byť čokoľvek, čo potrebujete. Môžete napríklad pridať tlmené citácie ako časť kompozície vašich textov, alebo naopak ich môžete zobraziť ako veľmi štylizované. Všetky tieto možnosti sú dostupné cez vkladač.

Množstvo stĺpcov vo vašich galériách môžete zmeniť presunutím slajdru v inšpektore blokov na postrannom paneli.

Bohaté na médiá

Ak kombinujete nové široké zarovnania a zarovnania na celú šírku s galériami, môžete veľmi rýchlo vytvoriť rozloženie veľmi bohaté na médiá:

Prístupnosť je dôležitá — nezabudnite na alt atribút obrázku

Je jasné, že obrázok na celú šírku môže byť pekne veľký. Ale niekedy to stojí za to.

Vyššie je galéria s dvomi obrázkami. Je to jednoduchšia cesta pre vytváranie vizuálne príťažlivých rozložení, bez toho, aby sme museli riešiť floaty. Tiež môžete galériu jednoducho premeniť späť na samostatné obrázky, pomocou prepínača blokov.

Každý blok sa môže zaradiť do týchto zarovnaní. Vložený blok ich má tiež a je ihneď responzívny:

Môžete vytvoriť akýkoľvek blok chcete, statický alebo dynamický, dekoratívny alebo jednoduchý. Tu je blok citácie:

Kód je poézia

WordPress komunita

Ak sa chcete dozvedieť viac o tom, ako vytvoriť ďalšie bloky, alebo ak máte záujem pomôcť s projektom, prejdite do GitHub repository.


Ďakujeme za testovanie Gutenbergu!

?